Výbor nesúhlasil s pripomienkou Gašparoviča k autorskému zákonu

2013. August 27. - 14:42 | Belföld

Ústavnoprávny výbor parlamentu dnes nesúhlasil s pripomienkou prezidenta Ivana Gašparoviča k vládnej novele autorského zákona. Gašparovič vrátil právnu normu národnej rade na opätovné prerokovanie. "Podľa môjho názoru ide o neopodstatnenú ochranu, ak podľa schváleného zákona sú noviny ako súborné dielo predmetom autorského práva. Preto považujem doplnenie novín do schváleného zákona za neopodstatnené," argumentovala hlava štátu. Poslancom odporúčal, aby noviny ako súborné dielo chránené autorským právom vypustili z textu právnej normy. Výbor to zamietol a plénu odporučil novelu schváliť v pôvodnom znení.

Monitorovacie agentúry sa podľa návrhu vypracovaného rezortom kultúry budú musieť s vydavateľmi novín a časopisov zmluvne dohodnúť, ak budú chcieť časti ich obsahu predávať v podobe monitoru ďalším subjektom. "Úprava nesmeruje proti monitorovacím agentúram alebo akýmkoľvek iným subjektom. Reaguje na prax, že na jednej strane máme tvorcov novín a časopisov, tzv. súborného diela, na druhej strane spoločnosti, ktoré časti novín využívajú a predávajú ich ďalej v zmysle monitoringov," vysvetlil pri prijímaní návrhu v parlamente minister kultúry Marek Maďarič. Ministerstvo kultúry vypracovalo návrh najmä z dôvodu zapracovania smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 27. septembra 2011 o lehote ochrany autorského práva a niektorých súvisiacich práv do nášho práva. Zároveň doplňuje noviny do výpočtu diel, na ktoré sa ako súborné diela vzťahujú autorské práva.

Prezident Gašparovič naopak upozorňoval, že doplnením slova noviny do súborných diel s autorskou ochranou "dochádza vlastne k autorskoprávnej ochrane práv vydavateľov". Rizikom úpravy schváleného zákona môže byť aj sťaženie prístupu k informáciám, konštatovala hlava štátu.

Predmetom autorského práva podľa pozmeňujúceho návrhu Jána Senka je aj súborné dielo v akejkoľvek forme vrátane elektronickej formy, zahŕňajúcej analógové aj digitálne vyjadrenie, najmä zborník, noviny, časopis, encyklopédia, antológia, pásmo, výstava a iná databáza, ak sú výsledkom vlastnej tvorivej činnosti. Pozmeňujúci návrh zároveň negatívne vymedzuje dennú správu. Za dennú správu sa nepovažuje dielo obsahujúce informácie najmä o aktuálnych udalostiach alebo témach hospodárskeho, politického alebo iného spoločenského charakteru, ktoré je výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora.

Smernica predlžuje lehoty ochrany práv výkonného umelca a práv výrobcu zvukového záznamu umeleckého výkonu z pôvodných 50 na 70 rokov. V súčasnosti práva výkonného umelca trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota ostáva zachovaná, predlžuje sa však v prípade, ak bol umelecký výkon zaznamenaný na zvukový záznam. Ochrana práv výkonného umelca sa predlžuje na 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu, ak bol umelecký výkon takto zaznamenaný.

SITA