Vymenoval 35 nových vysokoškolských profesorov

2013. October 22. - 17:19 | Belföld

Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenoval 35 nových vysokoškolských profesorov. Medzi akademickú elitu sa zaradilo 13 žien a 22 mužov. Profesorom v odbore filmové umenie a multimédiá sa napríklad stal režisér Martin Šulík, v odbore ochrana osôb a majetku zasa niekdajší šéf Úradu finančnej polície Jozef Stieranka.

Po dnešku pribudnú profesori v technických odboroch, ako sú napríklad strojárske technológie a materiály, technológia spracovania dreva či automatizácia. Profesormi sa stali aj ľudia z oblasti výtvarného umenia, geológie, pediatrie, informatiky, poštových služieb či športovej edukológie.

Prezident Ivan Gašparovič v príhovore pripomenul, že dosiahnutie profesorského titulu nie je cieľom, "ale iba prostriedkom a zároveň vašou prednosťou, výsadou a vašou značkou kvality. Dnešným dňom sa stávate súčasťou postupnej generačnej obmeny profesorského stavu. Od vás sa predovšetkým očakáva, že budete na vašich vysokých školách a univerzitách hlavnými predstaviteľmi transferu najnovších vedeckých poznatkov vo vzťahu k študentom, ale aj celej našej spoločnosti".

Naposledy menoval prezident profesorov 5. marca, keď najvyšší akademický titul získalo 27 ľudí.

mti/para