MS: Nemôže žiadať o vydanie Slováka zatknutého v Thajsku

2013. October 30. - 15:30 | Belföld

Slovenské orgány nemôžu žiadať o vydanie Adriána V., zadržaného pred mesiacom v Thajsku, lebo na neho nevydali medzinárodný zatykač. "V zmysle Trestného poriadku môže ministerstvo spravodlivosti vyžiadať obvineného z cudziny iba na žiadosť súdu, ktorý vydával medzinárodný zatýkací rozkaz. V tomto prípade medzinárodný zatýkací rozkaz nebol vydaný," uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Zatykač vydáva príslušný súd. Na Slováka vydali len vnútroštátny zatykač pre podozrenie z vydierania. V roku 1999 ho vydal Okresný súd v Trnave, policajti po ňom preto vyhlásili v júni 1999 pátranie. To podľa polície stále platí.

Televízia JOJ uplynulý víkend informovala, že pred mesiacom zadržali na ostrove Phuket v Thajsku skupinu cudzincov, medzi nimi aj Slováka. Adrián V. údajne pracoval pre najsilnejšiu drogovú mafiu v regióne. Slováka vraj v Thajsku poznali pod prezývkou Alex. Podľa zistení televízie JOJ mu miestni hovorili kráľ, pretože mal vplyv a peniaze. Alex odišiel zo Slovenska ešte v 90-tych rokoch, potom istý čas pôsobil vo francúzskej cudzineckej légii. S ostatnými Slovákmi, ktorí žijú na ostrove, sa príliš nestýkal, za manželku mal Thajčanku, údajne dcéru policajného funkcionára. V skupine, ktorú zadržali na ostrove Phuket, boli okrem Alexa aj ďalší bývalí žoldnieri, informovala JOJ. Šéfoval im Američan menom Hanter, ktorý slúžil v armáde ako sniper. Na pašovaní ročne zarobili milióny eur. Podľa miestnej polície ide o rozsiahlu sieť, ktorá obchodovala s drogami na území Thajska, aj za hranicami. Dlhší čas bola v centre záujmu amerických úradov. Podľa informácií televízie JOJ Alexa vydali do Spojených štátov, kde bude súdený za obchodovanie s drogami. Jeho komplicov obvinili z dvojnásobnej vraždy.

SITA