Predsedníčka súdu nariadila previerku súdneho spisu v kauze bankomatovej mafie

2013. November 5. - 12:38 | Belföld

V kauze prepustenia dvoch mužov, stíhaných v prípade bankomatovej mafie nariadila predsedníčka Okresného súdu Bratislava 1 (OS BA 1) previerku súdneho spisu.

"Predsedníčka Okresného súdu Bratislava 1 v zmysle paragrafu 53 odseku 1 písmena c Zákona č. 757/2004 Zbierky zákonov o súdoch nariadila previerku súdneho spisu, ktorý sa týka veci prepustených obžalovaných," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Na základe vykonanej previerky súdneho spisu, ako aj na základe vyjadrenia zákonného sudcu, bude následne predsedníčka OS BA 1 postupovať v zmysle príslušného paragrafu a odseku spomínaného zákona, to znamená, že rozhodne o prípadnom vyvodení zodpovednosti a prijatí opatrení na odstránenie zistených nedostatkov.

Dvaja muži stíhaní v kauze bankomatovej mafie sa dostali pre chybu sudcu na slobodu. V Televíznych novinách o tom v pondelok 4. novembra informovala televízia Markíza.

Za prepustenie podľa televízie môže sudca Okresného súdu Bratislava 1 Juraj Mihál, keďže nestihol poslať papiere svojim kolegom z bratislavského Krajského súdu, ktorý sídli v tej istej budove. Mihál obom obvineným väzbu predĺžil, tí si však podali sťažnosť, ktorú sudca v termíne nestihol poslať na Krajský súd. "Ten už nemohol robiť nič iné, iba obvineným mužom otvoriť dokorán brány väznice," zhodnotila televízia.

"Nebolo právoplatne rozhodnuté o väzbe do uplynutia už predtým predlžovanej lehoty väzby v prípravnom konaní," povedal v pondelok pre televíziu hovorca Adamčiak. Dvaja údajní členovia gangu sú tak stíhaní na slobode. Markíza pripomína, že členovia bankomatovej mafie sú známi zlodeji, ktorí luxusným autom vytrhávali bankomaty zo steny.

Prešľapom sudcu sa podľa Markízy zaoberá už aj ministerstvo spravodlivosti. "Minister spravodlivosti požiadal predsedníčku Okresného súdu Bratislava I, aby sa týmto prípadom zaoberala a preverila ho," uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

tasr