Odsúdil bývalého šéfa deaflympijského výboru na 14 a pol roka

2013. November 6. - 12:11 | Belföld

Na úhrnný a spoločný trest odňatia slobody vo výške 14 rokov a šesť mesiacov v ústave na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica, bývalého šéfa Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromíra R. Rozsudok nie je právoplatný. Hoci obžalovaný sa voči nemu neodvolal, prokurátorka sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Odsúdil bývalého šéfa deaflympijského výboru na 14 a pol roka

ŠTS zároveň zrušil výrok o vine a treste rozsudku banskobystrického Okresného súdu z novembra 2012 v spojení s rozsudkom Krajského súdu v Banskej Bystrici z júla 2013 v časti týkajúcej sa odsúdeného Jaromíra R.

Podľa obžaloby Jaromír R. spôsobil na cudzom majetku škodu v celkovej výške najmenej 10.471.291 eur. Obvinený je z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu. Jaromír R. si mal podvodne požičať peniaze od viacerých spoločností a fyzických osôb na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier 2011 vo Vysokých Tatrách, ktoré sa neuskutočnili, ako aj na iné účely.

Ako prezident SDV mal uzatvoriť zmluvy o dielo a spolupráci, ktoré mali spočívať napríklad v rekonštrukčných prácach na zimných štadiónoch v Levoči a Kežmarku. Mal deklarovať, že peniaze investované do prác budú riadne uhradené. Ako garanciu mal predložiť bankovú záruku zo Santander Bank of Columbia na sumu 500 miliónov eur. Táto mala byť však fiktívna.

tasr