Projekt pomohol riešiť záškoláctvo i konflikty v rómskej osade

2013. November 6. - 18:57 | Belföld

Záškoláctvo, tehotenstvo mladých dievčat a ďalšie problémy pomáhala v Kolárove riešiť skupina sociálnych pracovníkov v rámci projektu zameraného na prácu s miestnou rómskou komunitou. Počas 24 mesiacov pomáhali Rómom priamo v teréne pri zlepšovaní osobnej hygieny, či pri dochádzke detí do školy.

Terénni sociálni pracovníci tiež priamo v rodinách učili ako viesť domácnosť, poskytovali protidlhové poradenstvo a pomáhali v oblasti finančnej gramotnosti. Ako vo vyhodnotení projektu uvádza terénna sociálna pracovníčka Zuzana Marosiová, ďalšou formou pomoci bola zdravotná osveta, napríklad o potrebe návštevy lekára, o význame očkovania a osobnej hygieny, o prevencii užívania drog, či v oblasti plánovaného rodičovstva.

V rámci projektu, ktorý sa končí v decembri sa tiež vybudovalo futbalové ihrisko a odstraňovali sa čierne skládky. „Terénni sociálni pracovníci sa zaoberali nielen s problémami Rómov žijúcich v osade Dankó Pistu, ale riešili aj prípady z obytného domu na Radnótiho a Mostovej ulici. Osobitná pozornosť bola venovaná riešeniu konfliktov medzi Rómami a prisťahovalcami, ktorých správanie sa značne odlišovalo od toho, ktoré je v tejto lokalite zaužívané. Vďaka vytrvalej práci sa tieto konflikty eliminovali,“ skonštatovala Marosiová.

Podľa jej slov bola dôležitou súčasťou projektu aj práca s rodinami a mládežou. Okrem boja proti záškoláctvu detí riešili sociálni pracovníci aj ďalšie problémy. „V poslednej dobe je rušivým trendom v rómskych rodinách zvyšujúci sa počet prípadov otehotnenia mladých dievčat už vo veku 13 až 14 rokov. Preto sa ešte v tomto roku organizujú prednášky pre vyššie ročníky základných škôl a ich rodičov za súčinnosti sociálneho pracovníka a detského gynekológa. Ich cieľom je poukázať na rôzne aspekty skorého sexuálneho života z hľadiska zdravotného, právneho aj spoločenského,“ povedala Marosiová. Podľa jej slov priniesla dvojročná práca s Rómami pozitívne výsledky. Aj preto by v nej malo mesto pokračovať a pokúsiť sa získať nenávratný finančný príspevok z Fondu sociálneho rozvoja.

tasr