VšZP po rokoch pribudnú poistenci, Union ZP ich naopak stráca

2013. November 11. - 14:52 | Belföld

Zdravotnú poisťovňu zmení od budúceho roka takmer 110.000 ľudí. Najúspešnejšie vyšla z prepoisťovacej kampane štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Kým v minulých rokoch jej poistenci ubúdali, od roku 2014 si polepší. Naopak, súkromná Union zdravotná poisťovňa po rokoch prvýkrát zaznamenáva mínus v počte poistencov.

Ako ďalej vyplýva z výsledkov prepoisťovania, ktoré dnes zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), medziročne príde o najviac poistencov, takmer o 10.000, Union ZP. Naopak, o vyše 9000 poistencov si polepší VšZP a 807 ľudí pribudne súkromnej poisťovni Dôvera.

V rámci prepoisťovania najviac ľudí, vyše 46.000, odišlo zo súkromnej poisťovne Dôvera. Celkovo však neprišla o poistencov, lebo získala nových, takmer 47.000. Skoro 41.000 ľudí odišlo z Union ZP, pribudlo jej vyše 31.000 poistencov. Štátna VšZP prišla o takmer 23.000 poistencov, pribudlo jej však takmer 32.000 nových.

Možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu využilo tento rok 2,1 percenta z celkového počtu poistencov. V roku 2006, keď túto možnosť mali ľudia prvýkrát, ju využilo 13,3 percenta. O rok neskôr to už bolo 4,4 percenta. ÚDZS dostal celkovo 115.725 prihlášok, vyše 4732 však neakceptoval, priblížila hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné poisťovne, už na základe predbežných výsledkov prepoisťovania konštatovalo, že kampaň poznačil zvýšený politický tlak, poplašné správy niektorých zdravotníkov či "neštandardné" kroky VšZP. Keďže však nedošlo k veľkému odlevu poistencov zo súkromných poisťovní v čase, keď sa hovorí o vytvorení jednej štátnej, vníma to ZZP ako potvrdenie, že ľudia majú záujem o pluralitu. VšZP vtedy takéto reakcie označila ako úsilie o hľadanie vinníka za to, že výsledky asi nezodpovedajú očakávaniam súkromných poisťovní.

Poistenci môžu poisťovňu zmeniť raz ročne. Túto možnosť majú do 30. septembra, pričom zmena sa akceptuje od začiatku nasledujúceho roka. Títo ľudia musia najneskôr do 8. januára odovzdať svoj starý preukaz a tiež európsky preukaz zdravotného poistenia svojej pôvodnej poisťovni. Poistenec by tiež nemal zabudnúť o tomto kroku informovať svojho praktického lekára, gynekológa, zamestnanci si musia túto oznamovaciu povinnosť splniť aj voči zamestnávateľovi.

tasr

Tags: VšZP