Rozpočtová rada zmietla Kažimírov rozpočet

2013. November 13. - 12:49 | Belföld

Ak by vláda pokračovala v hospodárení tak, ako ho navrhla v rozpočte na budúci rok, naša schopnosť hospodáriť bez dlhov by sa zhoršila. Vyplýva to zo správy (prejdi na správu) Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorú zverejnila.

Analytici tohto orgánu, ktorý zo zákona posudzuje vládne financie, si myslia, že bez jednorazových opatrení by sa náš rozpočet v budúcom roku len zhoršoval.

Rada vláde pripomína, že opúšťa pôvodné ambície. Na jar Smer hovoril o deficite 2,6 percenta, teraz len o 2,8 percenta. Ide o rozdiel, o ktorý majú výdavky verejnej správy prevýšiť jej príjmy k HDP.

Ešte výraznejšie vláda poľavila v takzvanom konsolidačnom úsilí, ktorým sa myslia zmeny, čo pomáhajú rozpočtu dlhodobo. Na jar ministerstvo financií hovorilo o konsolidácii vo výške 0,8 percenta HDP, teraz už s tým neráta.

„Rok 2014 bude aj pre investičnú výnimku znamenať určitú pauzu v konsolidačnom úsilí vlády,“ povedal člen rady Ľudovít Ódor.

Znamená to aj, že štrukturálny deficit sa zvyšuje a je výrazne nad troma percentami. Štrukturálny deficit je dôležitý preto, lebo hovorí o hospodárení vlády po očistení od vplyvu hospodárskych cyklov a jednorazových príjmov a výdavkov.

Na budúci rok to sú najmä niektoré extra dividendy a predaj telekomunikačných licencií.

„Keď sa dajú na misky váh pozitíva a negatíva rozpočtu, prevažujú negatíva. Dá sa povedať, že rozpočtový plán zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ povedal Ódor.

sme.sk