PREZIDENT: Pozdvihnúť odborné školstvo bez podnikateľov by bolo oveľa ťažšie

2013. November 19. - 19:58 | Belföld

Pozdvihnúť stredné odborné školstvo na Slovensku bez účasti podnikateľských subjektov by bolo oveľa ťažšie ako s ich pomocou. Na dnešnom stretnutí s vedením a žiakmi Strednej odbornej školy v Považskej Bystrici to povedal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

"Som rád, že túto filozofiu si osvojili dnes aj na ministerstve, aj vo vláde, kde chcú teoretickú časť na odborných školách financovať zo štátnych zdrojov a na praktickej činnosti, ktorá je potrebná pre konkrétnych podnikateľov, by sa podieľali aj podniky," skonštatoval prezident.

Dodal, že stále platí, že remeslo má zlaté dno, bol by však rád, keby absolventi stredných odborných škôl našli väčšie uplatnenie aj na Slovensku. "Do tejto školy nejdú žiaci nasilu, idú sem takí, ktorí cítia, že majú v rukách práve to, čo chcú v budúcnosti robiť a s čím chcú podnikať. Práce žiakov s drevom, hlinou a technické práce, ktoré robia, svedčia o tom, že si vybrali dobrú profesiu. Lebo ísť na odbornú školu, kde je potrebná zručnosť a šikovnosť nasilu, to nie je dobré," uzavrel prezident.

Stredná odborná škola v Považskej Bystrici sa ešte pod názvom Stredné odborné učilište stavebné venuje od roku 1974 stavebným profesiám, od roku 1976 aj autoopravárenským. Podľa riaditeľky Anny Bartoňovej v škole majú troj- a štvorročné učebné odbory. Po skončení trojročných odborov môžu študenti pokračovať v dvojročnom nadstavbovom štúdiu. "Nie je problémom urobiť si maturitu a ísť na vysokú školu. Problémom je rozhodnúť sa pre takýto typ školy. Momentálne máme 380 žiakov, bohužiaľ, ich počet neustále klesá najmä v trojročných učebných odboroch. Napriek tomu máme trojročné učebné odbory, ktoré majú svoju tradíciu, čo ma mimoriadne teší," doplnila Bartoňová.

Podnet na návštevu prezidenta SOŠ v Považskej Bystrici vznikol podľa riaditeľky presne pred pol rokom na výstave v Nitre, kde hlavu štátu upútali najmä práce považskobystrických žiakov. Ivan Gašparovič sa dnes stretol s vedením školy, po príhovore k žiakom školy odpovedal na ich otázky a prezrel si centrum odbornej prípravy, kde si osobne vyskúšal prácu s ručným hoblíkom.

tasr