Zarábali na eurofondoch. A sponzorujú Lipšica

2013. December 5. - 13:33 | Belföld

"Zarábali na eurofondoch. A sponzorujú Lipšica", nadpísal článok na prvej a štvrtej strane denník Hospodárske noviny. Vždy musia rozhodovať férové pravidlá, a nie známosti, spoločenské postavenie alebo peniaze - píše vo svojom programe politické hnutie Nová väčšina Dohoda Daniela Lipšica.

Jeho stranu napriek tomu financujú ľudia, ktorí pochybným spôsobom zarábali na eurofondoch cez poradenskú spoločnosť Premier Consulting. Jej zamestnanci si popri poradenskej činnosti účelovo vytvárali sieť občianskych združení a firiem, pomocou ktorých získavali peniaze z eurofondov na predražené projekty. Konatelia tejto firmy Miroslav Lopata a Miroslav Švec pritom v minulom roku darovali strane Daniela Lipšica 50.000 eur a stali sa jej najväčšími sponzormi. Lipšicovci sa k otázkam o svojich donoroch stavajú zdržanlivo.

Šéf Transparency International Gabriel Šípoš považuje postup hnutia za alibistický. "Veď aj Nova často sama hovorí, že príslušné orgány rozhodujú pomaly, málo odborne a podstata ani nebýva v tom, či bol alebo nebol porušený zákon, lebo etika je iná kategória", povedal Šípoš. Osobne by očakával, že strana, ktorá sa najsilnejšie štylizuje do polohy silného odporcu korupcie, sa ku kauze postaví razantnejšie.

tasr