OĽaNO žiada prezidenta, aby vrátil zákon o ochrane prírody

2013. December 11. - 19:55 | Belföld

Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Mikuláš Huba, Martin Fecko a Ján Mičovský žiadajú listom prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal vládnu novelu zákona o ochrane prírody a krajiny a aby ju vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie.

Novela podľa nich "obchádza až ignoruje celý rad zásadných problémov a na druhej strane so sebou prináša niektoré nové problémy".

Novela podľa nich vo viacerých bodoch nezodpovedá smernici Rady európskych spoločenstiev o ochrane prirodzených biotopov, voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Niektoré body novely sú, ako tvrdia, z hľadiska ochrany prírody a krajiny problematické až škodlivé.

"Po úpravách v zákone sú v mnohých prípadoch priamo ohrozené vzácne druhy rastlín alebo živočíchov," upozornil Mičovský. Poslanci sú tiež proti novým podmienkam výrubu stromov vo voľnej krajine. "Môžu súčasnú situáciu ešte viac zhoršiť. Bude to smerovať k živelnému výrubu drevín mimo obcí a lesov, investori navyše budú platiť nižšie sumy určené na povinnú náhradnú výsadbu," doplnil Mičovský.

Poslanci upozorňujú tiež na riešenie náhrad za obmedzenie vlastníckeho práva. "Zámeny štátnych za súkromné pozemky vytvára obrovské riziko pre aktivity špekulantov, ktorí 'poľujú' po lukratívnych pozemkoch. Napríklad podnikateľ si kúpi pozemok v neprístupnej divočine, a vzápätí sa ho v tom istom okrese pokúsi vymeniť za pozemok v blízkosti termálneho kúpaliska, z ktorého môže profitovať," vysvetlili.

Vďaka novele sa súkromní vlastníci chránených území po rokoch dočkajú vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Právnu normu plénum schválilo 29. novembra 82 hlasmi. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.

Nový systém kompenzácií bude zahŕňať zámenu pozemkov, zmluvnú starostlivosť, výkup pozemkov, nájom pozemkov a náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania. Preferovať sa má zámena, zmluvná starostlivosť, výkup a nájom. Dohoda na nefinančnom vyrovnaní zníži podľa envirorezortu aj nároky na verejné financie. Štát totiž platí vlastníkom pozemkov vo vyššom stupni ochrany náhrady za to, že ich nemôžu plnohodnotne využívať.

tasr