R. Kaliňák si vie predstaviť troch starostov na jednom obecnom úrade

2013. December 20. - 12:35 | Belföld

Traja starostovia na jednom obecnom úrade je cesta k úsporám, ktorú si vie predstaviť minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD. Otázkou podľa neho je však aj to, či majú byť platení. Povedal to v rozhovore pre TASR, ktorého hlavnou témou bola reforma verejnej správy ESO.

"Starosta sám mi nevadí, otázka je, či máme mať troch platených starostov, či máme mať tri platené úrady, tri platené logistiky v každej dedine. Alebo budeme mať jeden platený úrad a troch starostov, pretože dedina musí mať svojho richtára. Je otázka, či bude platený, no mal by byť súčasťou zastupiteľstva tej najväčšej obce," odpovedal Kaliňák na otázku, či si vie predstaviť, že by tri dediny v jednej doline mali len jedného starostu a jedno obecné zastupiteľstvo.

Podľa údajov Štatistického úradu SR bolo v roku 2011 na Slovensku 2752 obcí, oproti roku 1991 je to nárast o 63. Kaliňák tvrdí, že téma racionalizácie ich riadenia bola otvorená aj na rokovaní so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska. "To je riešenie, ktoré sme diskutovali, hovoril som, že by to mohla byť cesta. Na Slovensku však nesmiete zrušiť obec a nesmiete ju pripraviť o richtára," zdôraznil s tým, že všetko musí prebiehať dobrovoľne. "Násilne to na Slovensku určite urobiť nevieme, som rozhodne proti tomu. Som za to, aby sme ukazovali modely, ukázali, že peniaze, ktoré ušetria, môžu použiť na dynamickejší rozvoj obce, ale prikázať im to nikto nesmie," dodal.

Do pozornosti dal centrá podpory, ktoré majú zabezpečovať fungovanie okresných úradov. "ESO má pomôcť, aby obce a mestá mohli využiť centrá podpory a mohli tak využiť služby štátu na šetrenie svojich nákladov. Ak bude obec chcieť, aby sme jej robili napríklad mzdy alebo účtovníctvo, radi im to urobíme a garantujeme, že to bude lacnejšie, ako keby si to robili sami," tvrdí Kaliňák.

tasr