Ivovi R., ktorý vraj patrí k takáčovcom, hrozí 7 až 12 rokov väzenia

2014. January 14. - 16:19 | Belföld

Ivovi R., ktorý údajne patrí do skupiny takáčovcov, hrozí sedem až 12 rokov väzenia za daňové podvody. Polícia ho zadržala a obvinila po akcii s názvom Tiché víno a súd ho spolu s ďalšími piatimi údajnými páchateľmi poslal do väzby. O prípade Daňovej kobry dnes informovali zástupcovia Policajného zboru, Generálnej prokuratúry SR a Finančného riaditeľstva SR.

"Išlo o štandardný karuselový obchod, to znamená kolotočový obchod, nadobudnutie z Českej republiky, následne predaj cez niekoľko slovenských spoločností a tá posledná z nich tovar vyexportovala znova do Českej republiky," povedal šéf sekcie daňovej a colnej na Finančnom riaditeľstve SR Daniel Čech. Polícia spolu preverovala 13.500 obchodných operácií s vínom v objeme 151 miliónov litrov, z toho podľa polície nebolo minimálne 66 miliónov litrov dodaných ani skladovaných. Časť obchodov teda bola reálna a časť len fiktívna.

"Operatívne rozpracovanie celého prípadu prebiehalo skoro celý rok 2012 a bolo tam mnoho znakov, že môže ísť o trestnú činnosť. Súviseli s tým, že páchatelia pracovali s takým množstvom tovaru, ktoré reálne nevedeli uskladniť," naznačil policajný prezident Tibor Gašpar. Obvinených zadržali 8. januára, vo väzbe sú pre obavu z ovplyvňovania svedkov, informoval námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Celková škoda sa v tomto prípade vyšplhala na takmer 1,3 milióna eur. "Kým tento prípad prevzala Daňová kobra, bolo tam vyplatených zhruba 580.000 eur nadmerných odpočtov," povedal Čech. To bol podľa neho aj jeden z dôvodov, prečo začali obchody s vínom preverovať.

Ivo R. prežil v decembri 2004 bombový útok v bratislavskej reštaurácii Jadran. Okrem neho utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia.

tasr

Tags: súdy